Beberapa hari lepas sambutan Raya Cina, saya tak bersemangat nak update blog, mana yang ada tu pun entry yang dah dijadualkan keluarannya. Bukannya apa, tapi diri sendiri kurang sihat. Batuk dan demam silih berganti. Jadi, cerita-cerita sepanjang cuti CNY ditangguh sehingga ke hari ini.
So, hari ni nak cerita perihal kami yang menerima tetamu jauh masa CNY lepas. Tetamu kami tu adalah kawan adik saya yang ke empat. Adik beradik saya 7 orang kesemuanya. Saya seorang saja anak perempuan. Di antara kami, saya dan adik lelaki pertama saja yang telah berkahwin. Adik kedua bakal berlangsung akhir bulan tiga tahun ni. Jadi yang selebihnya masihlah mencari-cari.
Nak dijadikan cerita, masa CNY lepas mak dan abah saya datang ke rumah. Jadi kami suami isteri berhajatlah nak buat BBQ di taman. Jadi jemputlah kesemua adik beradik saya datang berkumpul. Kebetulan pula adik lelaki keempat saya ni pergi menjemput kakak kawannya, Nang di lapangan terbang. Kakak kawannya tu nama Ida, baru balik dari kampungnya di Kota Kinabalu, Sabah. Alang-alang menjemput, dibawanyalah sekali ke rumah. Biar berkenalan dengan kami semua. Itulah bagaimana ceritanya kami dapat merasa makanan dari Sabah ni.
Banyak juga bekalan dari kampungnya dibawa ke tanah Semenanjung. Dengan rumpai lautnya...ketamnya... macam-macam lagilah. Maklumlah, makanan exotic negeri Sabah mana ada jual di sinikan?
Rumpai laut yang diorang panggil anggur kecik. |
Ni pula ubi kayu yang diparut dan dibuang airnya. Kemuadian dijemur dan dimasak. Tak ingat dah namanya. |
Nilah hasilnya. Ubi kayu tadi dipotong-potong dan makan bersama acar rumpai. |
Saya pun mencubalah makanan baru ni. Sedap jugak... |
Yang ni memang tak dilepaskan...Ketam yang dah siap direbus dari Sabah. |
{ 1 komen... read them below or add one }
macam menarik jer makanan tuh, besarnya ketam tuh....
Post a Comment