Click Here!

Perancangan Kebun Mini Saya...

Ditulis oleh Aida Awie on Friday, October 22, 2010

Inilah yang diidam-idamkan saya sejak dari dulu lagi..Mempunyai sebuah kebun mini atau orang putih panggil Edible Garden. Dengan keluasan belakang rumah saya yang x seberapa tu, hajat di hati nak tanam serai, daun kunyit, halia, kacang botor, kobis dan apa saja lah yang boleh digunakan untuk memasak nanti. bukan apa, untuk jimatkan belanja dapur dah tentunya. Jadi kalau da ada kebun ni, bolehlah masak dan makan sayuran yg ditanam sendiri. Di samping tu, kite pon boleh mengawal tahap penggunaan kimia/ racun tanaman juga..so, boleh jugak la kurangkan toksik dlm badan ni. Harapannya menjadilah segala yang diimpikan tu. Jangan saya jadi hangat2 tahi ayam sudahlah nanti ye..

Emm..membebel banyak pun xguna jugak kan? Mari kite layan gambar kebun mini idaman saya...

ada laluan cam ni tempat pijak kaki..n taburan batu2 kerikil di bahagian laluan tu..boleh tutup tanah yang x cantik n sekaligus menghalang pertumbuhan rumput



dalam petak2 tu boleh tanam sayur2an atau pun herba memasak..


wui..bestnye kalau belakang rumah saya ada garden cam nih..
 Semua gambar2 ni saya search di internet. Emm..teruja bila tengok kebun yang cantik dan tersusun macam ni..Dalam kepala mula la memikir idea lain seperti nk memasak di luar kononnye. Outdoor kitchen ala2 Jimie Oliver tu..Amacam? Agak2nya layan tak dapur macam Jimie Oliver ni?


haa..nak yang camni ok tak? tapi budget xde ..so, kite guna yang sedia ada n jimat saja ok?nnt kalo ada cara nak buat sendiri grill / tempat bbq saya sharekan di sini

ni la dia buah hati saya Jamie Oliver..bestnye kalo ade kebun mini dan hasil kebun tu mcm dlm bakul die tu kan? eii..x sabar nak tanam sayur...
 Hahaha...dah tengok sume gambar ni pun x puas lagi..banyak lagi nak kene blajar sebelum mulakan aktiviti pekebun tegar..

{ 0 komen... read them below or add one }