Click Here!

Contoh Surat Perjanjian Jual Beli Kereta

Ditulis oleh Aida Awie on Saturday, March 30, 2013

  
     Dalam setiap urusan besar yang melibatkan wang dan harta benda kita kenalah sentiasa berjaga-jaga. Jangan nanti sudah terhantuk, baru tengadah.

*Sapa tak faham, pi bukak balik kamus peribahasa.

    Hari ni saya nak share contoh surat perjanjian jual beli yang kami buat supaya tiada pihak yang teraniaya. Isi surat tidak semestinya sama dan korang juga boleh tambah apa yang patut dalam perjanjian tu. Asalkan kedua2 setuju dan ada tandatangan, surat tu akan sah secara otomatik. Nak best lagi boleh pi Pesuruhjaya sumpah mintak diorang cop. Kenalah bayar sikit. Tak silap dalam RM10 setem duti.

    Ok, tak mo citer panjang lebar. Sila baca contoh surat perjanjian jual beli di bawah. Isikan tempat kosong dengan perkataan2 korang yang relevan. Esok pagi saya nak tengok ada atas meja, sapa tak siap kena rotan. *Eceh.. Dah macam cikgu sekolah pulak..

>>Sebelum tu, sila sediakan apa yang patut seperti gambar di bawah ni.



Dah tu sila ambil kertas dan pen atau kalau tulisan macam cakar ayam tu bolehlah taip kat komputer dan print jer. Tak le pening membacanya nanti...

Contoh:

SURAT PERJANJIAN

Bahawasanya pada hari ini bertarikh ................. satu perjanjian telah dibuat di antara ................... (nama pembeli) K/P ................. di alamat ................................ selepas ini dipanggil "pihak pertama" dengan ................ (nama pembeli) K/P ................ di alamat ......................... selepas ini dipanggil "pihak kedua".

ISI PERJANJIAN

1. Tujuan perjanjian ini dibuat adalah untuk menjual sebuah kenderaan ................ (model kereta) ........ cc, no. pendaftaran ............... (no plat kereta) oleh pihak pertama kepada pihak kedua dengan harga RM................ tunai.(then tulis pulak dalam ayat pulak supaya lebih jelas)

2. Semua kos pindah milik nama kenderaan ini adalah tanggungjawab pihak kedua, tidak melibatkan pihak pertama.


3. Dalam tempoh proses pindahmilik, sekiranya berlaku sebarang masalah adalah menjadi tanggungjawab pihak kedua tiada kena mengena dengan pihak pertama.

4. Insurans kenderaan ini akan dipindahkan (NCB) kepada kenderaan baru pihak pertama. Oleh itu,  pihak pertama tidak bertanggungjawab ke atas sebarang masalah.

5. Kenderaan ini akan diserahkan kepada pihak kedua setelah pihak pertama menerima kenderaan baru pada ..................... seperti yang telah dijanjikan pengedar.

6. Deposit sebanyak RM.................... (tuliskan perkataan juga) akan dihangus sekiranya pihak kedua memungkiri janji yang telah dibuat.

7. Baki bayaran akan dibayar tunai dalam ........ kali oleh pihak kedua kepada pihak pertama sehingga yang terakhir dibayar pada hari penyerahan kereta.

8. Selepas tandatangan perjanjian ini, termeterailah semua perkara di atas. 

Sekian, terima kasih.



.................................................................                          ...............................................................
Nama Penjual                                                                   Nama Pembeli
No K/P                                                                               No K/P
(pihak pertama)                                                                (pihak kedua)



                                                              Disaksikan oleh:

                                                        ............................................
                                                               Nama Saksi
                                                                No K/P

*Boleh tambah atau buang mana2 isi perjanjian berdasarkan keadaan semasa. Tapi yang penting kena ada kepala surat perjanjian, isi no.1, no. 8 dan 3 tandatangan tu. Isi tengah2 tu boleh ditokok tambah.


{ 22 komen... read them below or add one }

Mohd Sharul Hafiz Bin Razak said...

Terima kasih atas panduan :)

fuza mn said...

time kasih. da copy utk suami beli keta 2nd hand :)

Anonymous said...

Terima kasih :D

Anonymous said...

Terima kasih atas contoh surat perjanjain yang dipaparkan.

irni ramsidah said...

blh x bagi contoh aggrement sewa beli motor... sbb sy nk jual motor kat kwn tp masih ada loan ngan bank lg..xleh bg terus

irni ramsidah said...

blh x bagi contoh aggrement sewa beli motor... sbb sy nk jual motor kat kwn tp masih ada loan ngan bank lg..xleh bg terus

Aida Awie said...

salam irni ramsidah, boleh guna pakai semula ayat2 di sini tapi tukarkan mana yang patut mengikut keadaan irni. masukkan terma2 yg dipersetujui bersama; contohnya jika pembeli nak sambung bayar pada bank mesti letakkan perakuan dari pembeli yg sanggup menjelaskan baki tersebut (yg ni saya nasihatkan terus buat mati setem supaya aggrement itu boleh digunakan di mahkamah jika ada perkara berbangkit. harap info saya kongsikan berguna.

irni ramsidah said...

ok.. thankss ye

hanis ruqaiyah said...

Kena ada tandatangan pembeli n saksi ke?klu xde x sah ke?

hanis ruqaiyah said...

Kena ada tandatangan pembeli n saksi ke?klu xde x sah ke?

hanis ruqaiyah said...

Kena ada tandatangan pembeli n saksi ke?klu xde x sah ke?

Noor Atika said...

sy xdapat sgt maklumat lengkap penjual. jdi bole ke surat perjanjian tu ditail komputer tp bahagian nama alamat dan yg lain tulis pakai pen saja??

Noor Atika said...

*ditaip

Aida Awie said...

Salam noor atika, boleh juga buat begitu. Pada pendapat saya asalkan nama dan no. kad pengenalannya betul serta dpt tandatgn ok saja. Tp boleh rujuk kepada yg lebih pakar lagi utk pengesahan.

Aida Awie said...

Salam hanis, tandatangan tu penting utk pengesahan.kalau berurusan dgn org lama yg tak tahu menulis, boleh guna cap jari sebagai pengesahan.

Anonymous said...

Terima kasih atas perkongsian. Nak tanya apa tindakan yg boleh diambil jika salah satu pihak melanggar perjanjian. Contohnya penjual tak memenuhi kandungan perjanjian.

Aida Awie said...

pesalah boleh dihadapkan ke mahkamah bg tuntutan keadilan.

Anonymous said...

Salam akak.. good sharing mengenai jaul beli kereta ni. sy berhasrat nak jual kereta sy melalui mudah.com tp taknak tanggung sebarang risiko dari buyer yg fussy.. so law sy buat sendiri (bg pihak sy) surat perjanjian gini n minta pembeli sign, takde masalah kan kak? one more, kalau takde letterhead suratperjanjian gini, boleh ke??

thank kak atas maklumbalas

-lily-

Aida Awie said...

Salam dik,xde masalah inshaaAllah. isi surat boleh diubah ikut situasi kita. surat macam ni xde letter head pon tak pe, yg penting ada sign dan copy ic.

Anonymous said...

okey kak.. thanks sgt2.. sy suka baca entri akak pasal jual beli kete nie. atleast kita ada inisiatif sndiri langkah2 keselamatan incase law buyer kita tu bukan or yang "betul" kan kak.. nti sy nk jual kete sy tu nk mintak buyer isi borang perjanjian mcm cth yg akak bg nie.. thanks kak!

-lily-

Aida Awie said...

sama2 dik lily... beringat2 sebelum kena lebih baik dari dah terantuk baru terngadah. hihi!

Aida Awie said...

sama2 dik lily... beringat2 sebelum kena lebih baik dari dah terantuk baru terngadah. hihi!