Click Here!

Contoh Surat Perjanjian Jual Beli Kereta

Ditulis oleh Aida Awie on Saturday, March 30, 2013

  
     Dalam setiap urusan besar yang melibatkan wang dan harta benda kita kenalah sentiasa berjaga-jaga. Jangan nanti sudah terhantuk, baru tengadah.

*Sapa tak faham, pi bukak balik kamus peribahasa.

    Hari ni saya nak share contoh surat perjanjian jual beli yang kami buat supaya tiada pihak yang teraniaya. Isi surat tidak semestinya sama dan korang juga boleh tambah apa yang patut dalam perjanjian tu. Asalkan kedua2 setuju dan ada tandatangan, surat tu akan sah secara otomatik. Nak best lagi boleh pi Pesuruhjaya sumpah mintak diorang cop. Kenalah bayar sikit. Tak silap dalam RM10 setem duti.

    Ok, tak mo citer panjang lebar. Sila baca contoh surat perjanjian jual beli di bawah. Isikan tempat kosong dengan perkataan2 korang yang relevan. Esok pagi saya nak tengok ada atas meja, sapa tak siap kena rotan. *Eceh.. Dah macam cikgu sekolah pulak..

>>Sebelum tu, sila sediakan apa yang patut seperti gambar di bawah ni.



Dah tu sila ambil kertas dan pen atau kalau tulisan macam cakar ayam tu bolehlah taip kat komputer dan print jer. Tak le pening membacanya nanti...

Contoh:

SURAT PERJANJIAN

Bahawasanya pada hari ini bertarikh ................. satu perjanjian telah dibuat di antara ................... (nama pembeli) K/P ................. di alamat ................................ selepas ini dipanggil "pihak pertama" dengan ................ (nama pembeli) K/P ................ di alamat ......................... selepas ini dipanggil "pihak kedua".

ISI PERJANJIAN

1. Tujuan perjanjian ini dibuat adalah untuk menjual sebuah kenderaan ................ (model kereta) ........ cc, no. pendaftaran ............... (no plat kereta) oleh pihak pertama kepada pihak kedua dengan harga RM................ tunai.(then tulis pulak dalam ayat pulak supaya lebih jelas)

2. Semua kos pindah milik nama kenderaan ini adalah tanggungjawab pihak kedua, tidak melibatkan pihak pertama.


3. Dalam tempoh proses pindahmilik, sekiranya berlaku sebarang masalah adalah menjadi tanggungjawab pihak kedua tiada kena mengena dengan pihak pertama.

4. Insurans kenderaan ini akan dipindahkan (NCB) kepada kenderaan baru pihak pertama. Oleh itu,  pihak pertama tidak bertanggungjawab ke atas sebarang masalah.

5. Kenderaan ini akan diserahkan kepada pihak kedua setelah pihak pertama menerima kenderaan baru pada ..................... seperti yang telah dijanjikan pengedar.

6. Deposit sebanyak RM.................... (tuliskan perkataan juga) akan dihangus sekiranya pihak kedua memungkiri janji yang telah dibuat.

7. Baki bayaran akan dibayar tunai dalam ........ kali oleh pihak kedua kepada pihak pertama sehingga yang terakhir dibayar pada hari penyerahan kereta.

8. Selepas tandatangan perjanjian ini, termeterailah semua perkara di atas. 

Sekian, terima kasih.



.................................................................                          ...............................................................
Nama Penjual                                                                   Nama Pembeli
No K/P                                                                               No K/P
(pihak pertama)                                                                (pihak kedua)



                                                              Disaksikan oleh:

                                                        ............................................
                                                               Nama Saksi
                                                                No K/P

*Boleh tambah atau buang mana2 isi perjanjian berdasarkan keadaan semasa. Tapi yang penting kena ada kepala surat perjanjian, isi no.1, no. 8 dan 3 tandatangan tu. Isi tengah2 tu boleh ditokok tambah.


Continue Reading

Tips Penting Jual Kereta Kepada Direct Buyer

Ditulis oleh Aida Awie on Friday, March 29, 2013

   

    Alhamdulillah... Segala urusan berjalan lancar tanpa banyak masalah. Bersyukur sangat sebab dipermudahkan segala urusan. Walaupun sayang sangat dengan kereta lama yang banyak berjasa tapi kami sedar, kami takkan mampu lagi menanggung kos kerosakannya setiap bulan. Maklum saja kereta lama, 10 tahun pun umurnya- 2002. Kali pertama buat urusan jual beli kereta ternyata bukanlah sesuatu yg mudah. Tersengguk2 duduk depan lap top baca tips2 dari blog dan forum supaya nanti tak lah ada masalah dan kena tipu.

   Kat sini saya nak sharekan tips2 serta pengalaman kami pulak sepanjang urusan jual beli kereta ni.
1. Nak jual kereta, kena tahu harga market. Lagipun kalau kereta tak habis bayar lagi, kena call bank untuk dapatkan jumlah sebenar fullsettlement. Masa ni kerani bank tu akan tanya no pendaftaran kereta, nama pemilik dan tarikh. Tarikh tu bagilah tarikh yang korang jangkakan untuk jual kereta tu.
*Nilai berbeza ikut date, ok...
2. Bila dah tahu jumlah fullsettlement, korang bolehlah start iklankan kereta korang. Ambil gambar kereta tu 2/3 angle dan publishlah kat mudah.my. Masa mula2 iklan, masyaAllah... Macam2 perangai orang yang call. Later kita story mory pasal ni yer...
3. Mark up sikit harga kereta korang sebab orang yang call tu pasti nak tawar lagi nanti.
4. Masukkan input2 tentang kereta korang agar korang tak perlu jawab soalan yang sama berulang kali.
5. Aturkan pertemuan di kawasan terbuka, jgn sesekali mempercayai orang yg baru dikenali. Kalau boleh bawalah seorang teman. Masa bakal pembeli test drive kereta, ajak seorang kawan ikut serta. Ini sebagai langkah berjaga2 la. Mana tahu dia bawak lari kereta korang. Boleh jugak kalau nak photo copy i/c dan lesen dia macam kita nak test drive kereta kat showroom tu.
6. Jangan menipu bakal pembeli sebab akhirnya nanti dia tahu juga.
7. Jika kedua2 pihak telah bersetuju, buatlah satu surat perjanjian supaya tiada pihak yang teraniaya. Lagi satu proses tukar nama pemilik pun makan masa jugak. Jadi surat perjanjian tu nanti adalah bukti yang kereta tu bukan lagi di bawah tanggungjawab korang. Manal tahu... Kalau2 kareta tu nanti ditahan kerana membawa dadah. Tak pasal2 polis cari korang pulak dan surat perjanjian tu la nanti sebagai bukti korang dah serahkan kereta tu kepada pemilik baru dan masih di dalam urusan pertukaran hak milik. *Saya akan kongsikan nanti di entry akan datang. 

Rasanya itulah saja tips yang nak dikongsikan. Kalau ada lagi nanti akan diupdate kemudian, ok! Minggu depan rasa nak ajak mertua jalan2 ke Kuantan. Lalala !!
Continue Reading

Moh Try Makan Di Sini- Popiah S.S. Ali

Ditulis oleh Aida Awie on Thursday, March 28, 2013

    Malam tadi kami ke Shah Alam. Mula2 beli kain untuk buat telekung di Nagoya Textile, Sek 2. Lepas beli kain, perut pun mula minta diisi. Memang dari petang tak makan apa2, sebab tu perut nyanyi lagu keroncong untuk ana.
    Waktu datang tadi ternampak satu kedai makan di area Jakel dan Gulatis seksyen 7 tu.. So minta hubby patah balik ke sana. Hubby pun tak banyak cakap, ikut je selera bini dia yang ngada2 ni. Janji makanan sedap! Kedai Popiah S.S Ali ni kalau tak silap adalah cawangan dari popia famous kat Gerbang Malam Ipoh tu. Kalau tak silap la.. Cuba baca entry pasal popia ni di sini. Lupa pulak nak tanya kesahihannya kat staf di situ dek melayan perut yang kelaparan.
   Kedai ni terletak di Sek 7, di tepi Gulatis. Memang nampak signboard Popiah S.S Ali warna oren putih. Tempat makannya pun tema oren putih, kemas dan bersih. Harga menu berpatutan dengan rasanya. Overall kami puas hati dengan servis, tahap kebersihan, keselesaan tempat makan dan harga makanan. Nak tengok apa kami makan? Silalah skrol ke bawah dan kecurkan air liur korang ye...

Popiah kering RM3/set. Ada 3 gulung. 
Popiah basah RM3.set. Juga ada 3 gulung yang dipotong2 dan tabur dengan bawang goreng, telur hancur dan daun bawang. Mabeles!!
Laksa RM5. Kuahnya sedap, tak hanyir dan banyak. Cuma tak berapa suka laksa kanji.  Kalau  guna laksa tepung beras lagi umpph!!
Mee Rebus RM5. Kuahnya pun sedap jugak. Tak terlalu manis.
Rojak RM5. Sedap jugak. Potion pun besar. So memang sesuai lah dimakan saat kelaparan melampau. 
Ada lagi menu lain yang kami tak order seperti karipap telur rebus RM3/set (3 biji) agak besar jugak macam karipap IKEA tu dan Nasi Ayam RM5. Next time datang lagi boleh try menu ni pulak.

Ni menu minuman yang ada kat sini. Kami masing2 order  laici, tembikai, teh o ais limau dan nescafe ais.
Yang ni pun menu air jugak. Agak special sebab tu regenya pun special...  Tak order  pun sebab tak  nampak. Ingat menunya satu side je, rupanya ade depan belakang.


Kesemua harga untuk 4 orang makan dengan menu2 yang kami pilih di atas adalah RM32.60. Boleh singgah lagi sebab kedai ni sangat memuaskan hati. Pulang dengan perut yang kenyang dan senyum di bibir.     
Continue Reading

Makan2 Petang di Pantai Klebang, Melaka

Ditulis oleh Aida Awie on Sunday, March 24, 2013

   Hari2 minggu macam ni dapat jalan2 kan ke best? Sayangnya, kereta tak berapa molek conditionnya. Jadi duduk saje kat rumah dari terperangkap di tengah jalan. Hati pun tak sakit. Minggu ni kami duk umah diam2 sambil imbas memori daun pisang bersama family saya 2 bln lepas kat Pantai Klebang ...

~waaaa... tensennya minggu ni xdapat gi memana !!!

Continue Reading

Pose dengan tudung jahit sendiri

Ditulis oleh Aida Awie on Friday, March 22, 2013

   Sambil menanti waktu pulang sambil menggedik depan kamera. Hiks!!
   Tudung dijahit sendiri oleh saya berbekalkan mesin jahit pinjam dari bonda tercinta. Motip? Susah nak cari tudung yang sesuai dengan semua majlis dan boleh pakai berbagai gaya. Emm... Motip sangat,kan!!

Continue Reading

Lawatan ke Melaka Bandaraya Bersejarah

Ditulis oleh Aida Awie on Wednesday, March 20, 2013

   *Ini cerita basi. Simpan dalam draf baru ni rasa nak publish.
    Hubby memang suka lawatan ke muzium2 ni, berbeza dgn saya yang tak berapa gemor nak ambil tahu hal2 sejarah. Entah la kenapa ye. Jadinya hubby telah mendera mental saya dengan membawa bini comelnya ni ke muzium2 di Melaka. Adeh.. Membara je hati. Ingatkan nak bawak jalan2 Jonker Street  ke, Mahkota Parade ke... Best la jugak cuci mata sambil cuci poket. Heh!
    Pulak tu bukan masuk satu muzium je, dia boleh beli tiket pakej yang boleh access 9 muzium dan 3 galeri. Ha.. Memang lawatan sambil belajar sungguh! Tapi tak adanye nak masuk semua muzium. Kuase nak layan jiwa patriotik dia tu. Jom layan gambar je ok...

Harga pakej lebih jimat. So hubby beli dan saya ikut sampai lebam!
Macam biasa, kena baca segala cerita tentang sejarahnya

Duit zaman dulu.
Baru tahu kacang pun pernah jadi duit ek.. Tembaga la tapinye... Kalau kacang  menglembu tu  buat makan  jer..
Coin purse.. 

Patung membuat tembikar
Muka tak berapa ikhlas je nak menjejak sejarah. Letih mengikut hubby yang xcited sangat.
Hubby minat sangat nak ada mock up macam ni kat rumah. Entah nak letak mana tak tahulah. Ada yang jadi tempat tidur Si Labu kang...
Saya minat pose2 je.. Kat tingkap pon jadik!!

Pose lagi kat luar muzium sebelum masuk Muzium Pelajaran.
Kat sini attractive sket.. Baru la mula nak tau serba lanjut. 
Kalam. Camni ler pensil zaman tuk2 kita dulu..
Alatan menulis zaman dulu. 
Antara buku lama yang masih baik dalam simpanan muzium.Teringin nak baca isinya..
Kalau la sekarang pon pakai papan cam ni, harus lupe ape yg dah belajar hari sebelumnya.
Comei sungguh cikgu, Kebaya lagi.. Cikgu sekarang ade lagi ke yang pakai kebaya batik lepas datang mengajar?
Dua orang je anak murid, tenang mengajar. Sekarang? 44 dalam satu kelas. Pengsan cikgu nak layan..
Pengangkutan ke kelas zaman dulu. Cikgu je yang mampu pakai ok...
Cikgu bawa bekal rotan lagi gi sekolah. Barulah jadi orang anak murid tu.
Bab pose ni sengih jer la. Hubby pon pandai gak nak tarik minat suh ikut dia.
Hubby try guna antan lesung... Dah tulis " Dilarang sentuh" tapi tetap degil jugak ngalahkan budak2.
Pose kat tingkap rumah kampung yang lawa. Sekarang kayu dah mahal, tak dapat la nak buat rumah kayu dengan tingkap cam ni lagi. Datang muzium je la nak tengok dan merasa. 

Dah letih sangat, berhenti minum air jap. Cikgu, bila lawatan kita ni nak habis?  Perut saya  dah lapar ni...!
Ok, dah boleh balik. Matahari dah terik atas kepala. Nak isi perut dengan  asam pedas Melaka dan cendul pulut pulak.

   Akhirnya keluar jugak gambar2 basi ni dari kotak draft. Muzium2 lain tu pergi tengok2je, tak ambil gambar pun. Letih sangat hari tu. Tambahan info2 yang berguna saaaaangat banyak, sampai overload memory kepala. Dalam kepala asyik tak sabar nak jumpa mak dan tidur je. Oh, alangkah bahagianya dapat baring2 atas katil yang sejuk. 
Continue Reading

Spageti Carbonara dgn Cendawan

Ditulis oleh Aida Awie on Sunday, March 17, 2013

nyum nyum...

    First time buat sendiri lepas makan kat Humble Chef. Sedap pulak spageti ni. Selalu buat bolognese je.

Continue Reading

Jom jengok Myvi, Alza & Viva S Series !!

Ditulis oleh Aida Awie on Wednesday, March 13, 2013

*Gambar curik dari paultan.org.
Tapi kat blog ni letak gambar Alza je .. Sebab tu model yg saya minat.

Continue Reading

A4tech Rechargeable Li-Battery Wireless Mouse

Ditulis oleh Aida Awie on Friday, March 8, 2013

     Pi kerja hari ni mood sangat best pasal bos belikan mouse baru yang agak canggih la jugak untuk aku. Tu pon best? Hehe.. Best la pasal kerja jadi smooth. Tak la asyik nak menghempas mouse jer..kan? ~Mouse lama boleh la pi campak tepi atau peruk dalam stor!



     Ok2!! Ni nak citer sket. Memang azab sungguh kalau time keje banyak time tu ler ade jer yang buat hal, kan? Memang nak kena la... So, dipendekan cerita dah lama dah mouse tu buat hal. Boleh pilih plak tempat2 sensor dia ok dan ade certain2 tempat sensor tak ok. Kalau dah camtu kekdahnya xguna la wireless tu kan? Hal ni dah dipanjangkan kat bos tapi dia buat derk jer. Yelah sapalah kita nak itu ini. Tapi bila kena batang hidung sendiri barulah nak bertindak...kan? Normal lah tu. Mouse tu buat hal masa tengah presentation ngan client. Haha.. Ade gak hikmahnye. Dapat merase mouse baru!!


   Apa yang best tentang mouse ni? J.I.M.A.T! Ye, jimat. Apa yang jimat?
1. Jimat duit sebab tak pakai bateri AA, cucuk jer usb untuk caj balik sebab dah dipasang siap2 dengan bateri lithium kat dalam mouse tu. Caj pakai charger Nokia pon boleh. Tak caya? Tengok gambar bawah sini....



Bila lampu merah dah padam kompom boleh guna semula. Macam mana nak tahu bila kena caj? Bahagian indicator akan berkelip2 tanda mintak cucuk kat usb. Jimatkan? So, no more batteries!!

2. Jimat lagi! Sebab... ada sleep and wake up setting. Dan akan automatik off sekiranya kita tutup komputer.

3. Ada office shuttle key. Yang ni tak sempat explore lagi... Tapi kat sini ada cakap kalau kita ada software Office Shuttle, button #2 tu boleh define pelbagai fungsi spt Screen Capture/Print Screen, TutorPen 16 in One (yang ni serius tak tahu... tapi dengar macam seronok je nak explore esok) dan juga untuk multimedia serta internet. Jimat tenaga eh... Tak yah tekan2 kat keyboard.


4. Jimat masa. Boleh terus adjust dpi dengan tekan kat button #3 tu. Tak perlu bukak setting dah...

5. Senang dicuci. Cuci? Pelik ek... Maksudnya kalau pakai yang sensor biasa tu kan ke kawasan tu tak berapa rata jugak.. Lagi la kalau pakai mouse yang ada bebola getah tu. Kompom la kena korek kotoran yg masuk melekat dalam lubang tu. Yelah... Segala debu ade dalam tu. Tapi mouse ni cuma cuci bahagian sensor tu dengan cotton bud jer. Jimat jugak, kan? Jimat tenaga.

Ok.. Stop citer pasal mouse. Nak kena sambung keje plak ni. Bye :)


P/S: Lastly,  Selamat Hari Wanita kat semua wanita di dunia !!

Continue Reading