Click Here!

Rumah Impian

Ditulis oleh Aida Awie on Wednesday, July 28, 2010

   Salam...lama sangat rasenye blog ni tak terusik..sekarang baru ade mase sket memandangkan kerja2 fotografi pun da settle..
  Ok, hari ni nak citer pasal rumah impian kami...Pasal seronok sangat rasenye dapat beli rumah..tu pun pertolongan dari mak dan abah ai..Yelah kan...mude2 ni manelah ade banyak simpanan..setakat KWSP tu ade le sket2..so, nasib baik ade mak abah yang ade menyimpan..Time kasih mak, time kasih abah..Tahun depan kompom hutang settle!
  
Ni la rumah kami dari pandangan sisi depan...

  
   Yeehaaa...! Gembire sakan lepas bayar 10%, tuan rumah bagi buat renovation awal..  semak dengan lalang dan cat pun da buruk...ingat nak masuk casa impian/ deko bersama eric tu ker..mane tau ade luck, free2 jeh diorang hiaskan rumah ai ni kan? Tp ade lagi ke program tuh? hehehe..


Gambar yang ni dr pandangan sisi ke belakang plak..

    Kalo ditengokkan saiz tanah, besar la jugakkan? Puas hati betul..sebab ade tempat nak bercucuk tanam...dari depan sampai ke belakang..puaslah ai menanam pokok nnt...Harap jgn ai tanam lalang sudahlah ye..hehe..Bukan leh kire sangat ai nih..kadang2 rajin, kadang2 malas jugak..
   Sebenarnye, nak beli rumah ni pon ade citer gak..Yelah, kami survey nak beli rumah pun xlame mane..Cari punye cari dapat le rumah ni..So, kol agen utk tgok plak isi rumah..Regenye mase tu rm190k..Egen tu siap bawak kami pegi tgok lagi 2 buah rumah..2nd rm165k, 2 storey gak, tapi teres tengah. Da siap renovation da..luas betul bilik utama ngan dapur die..mak abah ai suke sgt dah tgok rumah tu..tp laki ai xmo..die nk corner lot gak..so,agen bawa g satu lagi umah..


Ni ler gambar rumah last yang aku kenan tuh..cun kan?

   Rumah yang last ni aku mmg berkenan sgt ..Walaupon kecil sket, tapi ade tanah tepi dlm 4 kaki kut..Siap da tanam rumput karpet bagai..Tuan rumah letak rm180k..tawar punye tawar, dapat rm178k,sekali perabut n aircond baru...pasal tuan rumah duk situ lagi..tu yg boleh terus mintak tawar tuh..Mak abah pun ok jeh..Laki ai pon ok gak..Tuan rumah tu tak kesah sangat asal leh jual cepat.Bini die da lame ninggal..So, die pun da ade pengganti, anak bujang die 2 org pon da besar..Die nk balik kampung, kawen n beli rumah kt kampung katenye...
   Dipendekkan cerite, kami sume da setuju..So, mula2 kene bayar 10% utk booking. Kami mintak tempoh seminggu utk sediakan duit tu..Alih2 tak sampai seminggu lagi, agen da call kami kate ade buyer lain pon kenan kat rumah tu..Siap bayar da..Yang kami ni dok terkial-kial lagi cari duit..aisehh..ni aku hangin ni bile ade orang potong jalan..Tp ape nak buat..kire bukan rezeki kami ler..So, kami berpatah balik ke rumah pertama..rumah yang aku beli sekarang tu ler..Kami pun call agen lain..xmo da berurusan ngan agen same..konon2 ngajuklah..Egen ni ok sket, nampak pun cam berpengalaman sket dari egen sebelum tu...Laki ai tanye balik rege rumah tu..konon cam xtau ler..Egen tu kate rege da jatuh rm180k instead of rm190k..Wah..syok ai ngan laki ai dengar...terus kompom,terus bayar 2%..n apply loan bank..Takut kalo kene kebas orang lagi..Sekarang ni ai baru je settle 10% and alhamdulillah bank loan pun da approved. Betullah kata orang, jgn meratap kalo tak dapat ape yang kita nak, sebab Allah nak bagi yang lebih baik.. :)

{ 0 komen... read them below or add one }