Click Here!

Mawar Terpinggir

Ditulis oleh Aida Awie on Friday, September 20, 2013

Mawar merah jambu ni pemberian jiran selang dua rumah dari rumah kami. Masa tu mula2 kami pindah masuk ke taman ni. Kalau diikutkan memang tak berminat langsung dengan bunga mawar. Entah la kenapa, mungkin sebab dah terdengar2 dari orang yang mawar ni bunga manja. Kami ni bukannya banyak masa dan rajin sangat, sebab tu di taman kami kebanyakannya pokok2 daun hijau je. Tapi bila bunga mawar ni dah berbunga beberapa kali, berseri pulak rasa taman.

Mawar ni asalnya terbiar je di bawah naungan calathea, tapi bila baca info dari beberapa blog baru tahu mawar perlukan sekurang2nya 6 jam matahari. Semalam juga pindahkan ke tempat lain. Biar terkena cahaya matahari dan ianya dapat berbunga lagi.

Seronok pula tengok bunganya yang nak mula berkembang. Comel je kelopaknya. Nampaknya kena beli baja khas untuk bunga mawar la supaya ia selalu berbunga. Dah tiga tahun, baru hari ni betul2 nak hargai pemberian orang. Teruknya saya jadi jiran, kan? Hihi... Kalau korang ade tips berkenaan penanaman bunga mawar, jangan lupa kongsikan ye. Terima kasih didahulukan. (^_^)
Published with Blogger-droid v2.0.10

{ 4 komen... read them below or add one }

suka suka said...

assalam Aida.. ni link mengenai rose.. ada akak letak linkni dlm blog akak..

http://sweetiesaqi.blogspot.com/2013/07/enzim-for-roses.html

Aida Awie said...

Assalam kak..
T/kasih daun keladi ye!

hazlina azmi said...

wow fakta yg menarik pasal bunga mawar..;)


blogwalking,jemputlah ke blog saya dan bertukar2 link

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Aida Awie said...

Ye.. makin kita cari, makin luas ilmu Allah tu. Subhanallah...