Click Here!

Sawi Hong Kong

Ditulis oleh Aida Awie on Wednesday, April 25, 2012

   Pagi semalam jenguk sawi nampak dah keluar bunganya. Pagi ni tak sempat pulak nak jenguk pasal dok kejar kerja kat office. Semalam tak sempat habiskan, so pagi ni kena gi awal sket.

   Ok, nak tanya pada kawan2 yang tahu dan berpengalaman tentang penanaman sawi ni. Kenapa set daun sawi yang paling bawah berdekatan dengan tanah selalu je rosak? Nak kata siput memang tak la. Lagi pun, daun2 tu jadi kuning dan melepek ke tanah. Daun2 bahagian atas elok pulak tegaknya.

Pening kepala juga memikirnya. Walaupun saya ni cuma tanam untuk makan sendiri bukan komesial, tapi kalau dapat cari solusinya boleh jugak dimakan daun tu.


Published with Blogger-droid v2.0.4

{ 8 komen... read them below or add one }

baguznet said...

Tanam dlm bekas ye? Daun kuning takut kurang nutrien jer sbb bila tanam dlm bekas, nutrien agak terhad.

Aida Awie said...

oh..tapi saya siram dengan air beras tiap2 petang. baja organik 3 mggu sekali pun xcukup ye?

baguznet said...

secara logiknya nampak sepatutnya sihat walafiat...

Aida Awie said...

tu la, tp daun plg bwh mesti jd kuning2. sayang la,kan?

Anonymous said...

salam. tapi kalau diikutkan semase saye practical di ladang sawi memang benda tu jadi dan kite buang je daun tu.. sebab tu kalau nampak kat kedai mcm cntik sbb mase kat ladang tu owg tu dah buangkan. yang saye tau, daun tu bawahnya kuning sebab dekat sgt dgn tanah so akan terkena tnh jugak daun ye.. sebab tu kuning daun tu.. kalau slh maaf ye..

Aida Awie said...

oh, perkara biasa ye anonymous.. tq share info di sini ye...

Anonymous said...

Biasanya kurang nutrien. sebelum tanam gaulkan sedikit dengan baja organik seperti tahi ayat. mungkin ini dapat membantu.

Anonymous said...

Daun yang kuning tu, daun yang mula-mula tumbuh dahulu. daun sudah tua, eloknya buang sahaja.